OFTE STILTE SPØRSMÅL

Postet av Bodø Svømmeklubb den 25. Aug 2021

Her finner du svar på de vanligste spørsmålene vi får fra foreldre og foresatte om svømmeskolen


  • Hvor lang tid er det normalt å bruke på å lære å svømme?

Tommelfingerregel = 40 timer. Alt kommer an på hva barna kan fra før, har de badet mye og er trygge i vann, går opplæringen raskere.

Svømmeforbundet definerer svømmedyktig slik: Rulle ut i vannet, svømme 100 meter på magen, flyte i vannet i tre minutter, svømme 100 meter på ryggen.

  • Hvilke nivåer finnes, og hva lærer de på de forskjellige?

Hval: Hoppe fra kanten, dykke ned på 1 meters dyp og plukke opp en gjenstand uten briller

Skilpadde: Flyte balansert på mage og rygg i minst ti sekunder og kunne dreie mellom de to
Pingvin: Fremdrift på mage og rygg med beina og kunne dreie mellom de to
Selunge: Crawlsvømming med pust på siden og ryggsvømming
Sel: Kontrollert crawlsvømming med rytme og riktig pust på siden og kontrollert ryggsvømming
Sjøløve: Bryst og delfinbevegelsen

Når et barn har mestret alle ferdighetene på et nivå, vil de få tilbud om å gå videre til neste. Det er vanlig å være på samme nivå over en lengre periode.

Svømmeforbundet definerer svømmedyktig slik: Rulle ut i vannet, svømme 100 meter på magen, flyte i vannet i tre minutter, svømme 100 meter på ryggen.

  • Hvilket nivå passer for mitt barn?

Prøv vår nivåvelger:  https://forms.gle/URRQpsD3BzqbBDVF6

Når kan barna svømme

De aller fleste svømmer 10-15m på dypt vann etter Pingvinmerket, kun med beina. 10-20 m crawl og rygg svømmer de fleste på dypt vann etter Selungenmerket. Svømmedyktig regnes de etter Selmerket.

  • Når lærer barna å svømme bryst? Hvorfor ikke på første nivå?

Først på Sjøløvemerket innføres bryst teknikk. Bryst er den mest avanserte svømmearten (butterfly er faktisk enklere), derfor venter vi til barna svømmer godt crawl og rygg før vi legger til bryst. Særlig bensparkene er vanskelige i bryst, de krever veldig mye koordinasjon.

  • Hvor gammel må man være for å melde seg på Norges svømmeskole?

Vi har 5-års grense på vår svømmeopplæring, det halvåret barnet fyller 5 kan de få begynne. Grunnet bassengdybde må man være minst 110 cm for å få utbytte av opplæringen. De fleste 5 åringer begynner med hvalmerket.

  • Er det noen øvre aldersgrense for å melde seg på?

Nei, det er ingen øvre aldersgrense, og vi er spesielt opptatt av å hjelpe eldre barn og ungdom som av ulike årsaker ikke har lært å svømme tidligere. Ta kontakt med oss om det er ønskelig med egen opplæring for ungdom/voksne.

  • Hva koster svømmingen og hvor lenge varer opplæringen?

Månedspris fra 590,-.  Og du er med så lenge du ønsker, til du melder deg av.

  • Er det venteliste på noen av kursene?

Bodø Svømmeklubb bruker venteliste til påmelding. Du tilbys plass straks vi har ledig på riktig nivå.

  • Hva slags utstyr trenger barnet mitt?

Badetøy og badehette, gjerne og helst også svømmebriller. Vi anbefaler badebukse, istedenfor badeshorts til gutter, da badeshorts lettere faller av ved hopping/dykking, og samler luftlommer i shortsen ved flyteøvelser. 

  • Barnet mitt er litt usikkert og jeg tror at han/hun trenger at jeg er tilstede ved bassengkanten. Er det lov?

Det beste er at foreldrene går ut, og lar instruktørene forsøke å få barnet inn i gruppen. Instruktørene har erfaring i dette. Dersom barnet overhodet ikke aksepterer at foresatte forlater hallen, kan foreldre og instruktører avtale hvilken løsning som er hensiktsmessig for barnet.

Det er viktig å være tålmodig med barna. Noen trenger litt tid til å venne seg til miljøet og undervisningen, men oftest går vanskene over når foreldrene er ute av syne.

Det er allikevel fint om man snakker med barna om at de er engstelige, og gir aksept for at dette er helt greit. Det er også viktig å snakke om at det å lære å svømme er viktig. Det er lov å være redd, men redselen går ikke bort av å ikke nærme seg vann. Redselen blir bare større med tiden. Konsekvensene av ikke å få lov til å bli trygg i vann er for store, til at man bør gi opp selv om barnet ikke i første omgang har lyst til å delta. Vann er et element som er kan være utfordrene for mange. Ikke la barnet få gå hjem, med en nederlagsfølelse. Sitt heller inne dersom alt " skjærer seg", og gi barnet den tiden det trenger, til å nærme seg gruppen. Et godt råd er allikevel å ikke la barnet få utvikle et mønster om at hver gang det møter en utfordring, løses dette ved å nekte å delta. Tålmodighet er vårt beste råd, dersom det er litt vanskelig. Når barnet til slutt behersker vannet som element, øker selvfølelse betraktelig, særlig dersom utgangspunktet var vanskelig for barnet. Mestring er viktig!

  • Hva skjer hvis vi må avlyse en dag?

Avlysninger kan dessverre forekomme. Det kan f.eks. være bassengtekniske problemer, sykdom eller oppkast i bassenget som gjør at vi må avlyse.  Informasjon om avlysninger på SMS eller e-post oppgitt i profilen på www.tryggivann.no. 

NB: hvis du krysser av at du ikke ønsker informasjon fra klubben, vil du ikke få SMS

Avlyste økter av tekniske årsaker eller sykdom hos instruktører kompenseres med lavere pris neste måned.

I prisen ligger det 19 økter, men vi planlegger 20, dvs. alle får én gratis om alt går som normalt. Én avlysning gir derfor ikke prisreduksjon.

  • Får man tilbakebetalt månedsavgiften hvis barnet mitt er mye syk?

Nei, vi gir dessverre ingen refusjon for sykdom.

  • Hvis barnet mitt ikke kan komme på en av treningene, er det da mulig å bytte til en annen gruppe den samme uken, slik at vi ikke går glipp av en trening?

I mange tilfeller gjør vi dette, med forbehold om forsvarlig antall barn i vannet. Dette må avtales med ansvarlig instruktør på forhånd. Ta kontakt med svømmeskoleansvarlig i god tid, michelle@bodo-svommeklubb.no

  • Kort fortalt - hva er pedagogikken bak svømmekursene, og hva skiller dere fra svømmeundervisningen i skolen?

Norges svømmeskole Bodø, følger opplæringsopplegget til Norges Svømmeforbund. Les mer under Kursfilosofi.

Det som skiller oss fra skolens undervisning er at vi er flere instruktører per barn, og at tradisjonell svømmeundervisning i skolen ikke alltid lærer barna flere svømmearter. Hos oss starter man med crawl og ryggsvømming, etter at vanntilvenningen er på plass. Deretter fortsetter vi med brystteknikk, når barna er mer motorisk modne. Dette fordi brystteknikken er mer komplisert enn rygg og crawl. Skolen starter noen ganger med brystsvømming. Dette kan være uheldig for å utvikle en god svømmeteknikk i bryst, da barnet ikke alltid klarer teknikken.

  • Kan far være med i jentegarderoben, eller mor i guttegarderoben når de følger små barn?

Nei. Vi har som tommelfingerregel at barn som har begynt på skolen skal klare seg selv i garderoben. (Men små jenter kan være med far inn i guttegarderoben og små gutter kan være med mor inn i jentegarderoben.) Spør svømmetreneren, se an gruppa.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.