*** PLEASE DO NOT TOUCH AGAIN THE FOLLOWING CODE !!!! ***

Bodø

50° År 1969-2019

Svømmeklubb

...bli med oss!

Informasjon om stevner

Rekruttstevner og Approberte stevner:


Rekruttstevner er stevner hvor de nyeste svømmerne (uavhengig av alder oppad) kan få stevne erfaring. Vi deltar på stevner i Salten. Rammene er som ved approberte stevner med dommere og tidtaking, men ingen disking eller rangering og alle får deltakerpremie. Svømmeren kan selv velge om de vil stupe, hoppe eller starte i vannet. Ved å delta på stevner får svømmerne bedre forståelse for det de gjør på treningene og hvorfor det er viktig å lære riktig teknikk i de ulike øvelsene – i tillegg til gleden ved å mestre det. De aller fleste er med på rekruttstevner til de er trygge nok til å delta på approberte stevner. Rekruttsvømmerne bør ha med seg voksne eller i alle fall ha noen på stevner som har ansvaret for dem.

Approberte stevner er svømmestevner arrangert etter Norges Svømmeforbunds regler hvor det er rangering, premiering til de beste og man kan diskes dersom man gjør feil. På slike stevner blir man disket hvis man ikke svømmer i henhold til reglene. Disking er det som skremmer mange, men det betyr bare at de ikke får registrert den tiden de svømmer på denne gangen fordi de har tjuvstartet eller gjort noe annet feil i forhold til svømme arten det konkurreres i. Svømmere stoppes ikke underveis dersom de diskes i en øvelse, det blir gitt beskjed etterpå med forklaring for hvorfor. Som i all idrett må man betale lisens for å være forsikret ved deltakelse på approberte stevner. Deltakere på approberte stevner blir nokså selvgående etter hvert, men behovet for at noen er med og ser på er fortsatt der.

Lisens

Alle som skal delta på stevner må betale lisens. Den gjelder fra den dagen den betales, og ut kalenderåret. Se om lisens under økonomi og egenbetaling.

Påmelding til stevner:

Stevneinvitasjoner vil komme på mail. I BSK har vi felles påmelding ved stevner. Dvs. at dere melder på til mailadressen som er oppgitt når stevneinvitasjonen sendes ut – innen oppgitt frist. Info om hvilket stevne det gjelder, navn på svømmer, og fødselsår må oppgis hver gang. Øvelsene bestemmes av trener og sportslig ansvarlig. Foresatte skal melde på utøvere som ikke er fylt 18 år.

Krav for å delta på stevner:

Terminlista sier noe om hvilke krav hver svømmer må oppfylle for å delta på ulike stevnene. Det er ulike krav til ulike typer stevner. Sjekk terminlista nærmere.


Hva skjer på et svømmestevne?

Oppmøte

Det er viktig å komme i tide til stevnet. All informasjon om oppmøtested og tid blir informert om fra trener. Kom til svømme­hallen der stevnet skal være ca 15 minutter før det står at innsvømmingen starter, da har du god tid.

Oppvarming

Oppvarming (innsvømming) før konkurranse er viktig. Da får du prøvd bassenget, testet vendinger og svømt av deg litt nervøsitet. Du bør svømme i minst 30 minutter. Treneren har laget et oppvarmingsprogram som hele gruppen bruker. Det kan være hyggelig å svømme flere sammen, men det er valgfritt.

Oppvarming, heiarop, løpsforberedelser og selve løpet er en helhet man får mest ut av i fellesskap med trenere og venner fra klubben.

Påkledning

Det er viktig å ha med seg nok klær for å holde seg varm under stevnet, se listen under. Det er ikke behagelig å gå rundt i den samme våte badedrakten en hel stevnedag. Hvis det er lenge mellom øvelsene er det best å skifte til tørr badedrakt. Hvis det ikke er tid, eller du ikke har med deg flere tørre drakter, bør du tørke deg godt og ta på treningsdress, sokker og joggesko. Hvis du går rundt og er våt, blir du kald.

Utstyr som alltid skal være med:

• Treningsdress (helst klubbdress)

• T-skjorte

• Joggesko

• Sokker

• Badedrakter/bukser – minst to, avhengig av antall øvelser

• Badehetter – minst to, viktig å ha en i reserve

• Svømmebriller – minst to, viktig å ha et par i reserve

• Håndkle – gjerne to

• Drikkeflaske

• Matpakke – se under

Mat og drikke

På svømmestevner er det alltid en kafeteria, men der selges det som regel mest kaker, vafler og pølser. For å svømme bra en hel dag trengs det ordentlig mat. Ta med en skikkelig matpakke, og sørg for å spise frokost før du drar hjemmefra.

Matpakken kan bestå av (grove) brødskiver med ost, skinke eller annet pålegg, pastasalat, yoghurt, frukt, rosiner og nøtter. Vent med kake, brus, vaffel og pølse fra kafeteriaen til du er helt ferdig med å svømme.

Drikkeflasken skal alltid være med. I løpet av et stevne bør du drikke minst en liter eller mer. Når du tisser skal urinen være blank, ikke gul. Hvis du spiser nok mat holder det fint med vann. Hvis du ikke har matlyst når du er nervøs, kan det være bra med sportsdrikk/svak saft for å få energi.

Personlige resultater

Vårt fokus under stevner handler alltid om egne resultater, ikke om motstanderen. Det er viktig å lære seg å konkurrere mot seg selv i tidlig alder. Du kan gjøre noe med deg selv, men du kan ikke gjøre noe med konkurrentene.

Det kan være lurt å skrive ned hvilke øvelser du svømmer, med resultater og kommentarer, i en treningsdagbok. Dette gir til slutt en fin oversikt over sesongen.

Prat med trener etter hver øvelse

Etter å ha svømt en øvelse er det lurt å gå rett bort til trener for å få en tilbakemelding. Dette gjelder både når du er veldig fornøyd med løpet og når du er misfornøyd. Trener har alltid noen gode ord å si, og dere finner sammen de gode tingene ved løpet ditt, eventuelt noen forbedringsområder.

Premiering

Det vanlige på åpne stevner er 1/3 premiering – det betyr at hvis det er tre svømmere med i din klasse blir det delt ut en premie, hvis det er fire - seks blir det to premier, osv. Husk at dine personlige resultater er viktigere enn premiene – det er moro å forbedre sin egen tid.

Etter stevnet

Etter stevnet er det deilig og lurt å svømme noen hundre meter utsvømming hvis du har mulighet til det. Og så kan du reise hjem og spise en velfortjent middag for å fylle opp energilagrene igjen. Og på veien er det sikkert plass til litt sjokoladekake også…!